Steeds vaker hoor je mensen die een waterontharder thuis hebben en dat ze zeer tevreden zijn. Want iedereen kent de bekende en vervelende kalkaanslag wel. Je hebt kalkaanslag op je kranen zitten, in de wasbak, op de douchetegels maar ook in je huishoudelijke apparaten. Denk bijvoorbeeld aan je koffiemachine en de waterkoker, deze moet je ook eens in de zoveel tijd ontkalken. Maar hoe kan jij thuis gebruik maken van zo’n ontharder? 

Zorg voor zacht water met weinig calcium en magnesium

In Nederland hebben we drinkwater dat uit de kraan komt dat eigenlijk al vrij zacht is. Toch zijn er gradaties binnen Nederland en kan het je nog zachter maken. Hoe zachter het water is hoe minder kalk en calcium erin zit. Hierdoor zal er dus ook minder kalkaanslag zijn op alles wat met het water in aanraking komt en dat scheelt ook weer een hoop schoonmaak werk. Je kan een waterontharder gebruiken in huis om ervoor te zorgen dat je water nóg zachter wordt. 

Hoe werken waterontharders? 

Waterontharders hebben die verschillende manieren waarop ze kunnen werken. Er zijn ontharders die werken met hars en ionen, een methode die werkt met osmose en een manier om met elektromagnetisme te werken. 

De meest gebruikte methode is de methode met hars en ionen. Door middel van het water langs harscilinders te laten lopen worden de calcium- en magnesiumionen uit het water gehaald waardoor je water zachter wordt. De cilinders met harsen worden in veel gevallen automatisch schoongespoeld met een zoutreiniging. Een andere methode die gebruikt kan worden is doormiddel van osmose waarbij het water onder hoge druk door membranen wordt gestuwd. Een van de grote nadelen van deze methode is dat ook mineralen uit het water worden gefilterd waardoor je deze niet meer in je drinken krijgt. Tot slot is er nog de methode met elektromagnetisme, maar dit is een methode die niet wetenschappelijk bewezen is. Door middel van het plaatsen van magneten op de leidingen zou er geen aanslag gevormd worden. 

Hoe kunnen ze bij jou thuis helpen? 

Ondanks dat we in Nederland al vrij zacht water hebben, zal je nog steeds thuis kalkaanslag op leidingen, kranen, douchebakken, tegels en huishoudelijke apparaten terugvinden. Door ervoor te zorgen dat het water zachter wordt, zal er ook minder kalkaanslag zijn. Dit komt de levensduur van het apparaat ten goede, maar scheelt je ook een hoop schoonmaken. Eigenlijk dus een win-win situatie. Je hoeft dus niet verplicht een waterontharder aan te schaffen voor in je huis, maar het kan je wel ondersteunen. Het is een investering die je er op langer termijn uit kan halen doordat je apparaten ook langer mee gaan. 

Een waterontharder is eigenlijk niets meer en niets minder dan een luxe apparaat die ervoor zorgt dat jouw drinkwater (nog) zachter wordt. Hij haalt het magnesium en het calcium eruit waardoor je minder kalkaanslag zal hebben, maar ook de smaak van het water wat zachter zal zijn. Je kan kiezen uit drie methodes: met harscilinders en ionen, magneten of met osmose.